Savustettua villisian niskaa Weberissä
Mikä on parasta savustamisessa ja savustetussa lihassa? Ensimmäisenä tottakai helppous! Lähes kaikki savustusreseptit perustuvat SET IT – FORGET IT periaatteeseen eli liha valmistellaan, isketään savustimeen, jonne sen saa vähäksi aikaa unohtaa. Varsinkin suurimmat lihan palat vaativat koosta riippuen tuntien kypsentämisen, parhaimmillaan jopa 14 tuntia. Tuossa välissä täytyy toki pitää huolta lämpötilasta, mutta pienen harjoittelun jälkeen lihat savustuu kuin itsestään. Yleensä lihan maustamiseen riittää pelkkä kuivamauste eli dry rub, joka hierotaan lihaan ja annetaan maustua muutamasta tunnista vuorokauteen. Lisää makua saadaan marinoimalla liha esim. marinointiruiskulla. Jostain syystä olen mieltynyt pelkkään kuivamausteeseen, joka muodostaa savustettaessa lihaan herkullisen kuoren (bark) suojaten myös lihaa kuivumiselta. Lämpötilan tulee olla mahdollisimman alhainen, mielellään 100 – 120 astetta. Mittari kiinni lihaan ja savustumaan. Toiseksi – edulliset lihat muuttuvat savustimessa täydellisiksi! Varsinkin rasvaiset lihat, etenkin possun niska ja lapa. Villisian kassler on jonkin verran kalliimpaa, mutta takuu varma hitti savustimessa!
Savustettu villisika Weberin pallogrillissä
Hiero lihaan BBQ maustetta ja anna maustua vähintään muutama tunti. Ota liha huoneen lämpöön riittävän ajoissa, mielellään 1-2 tuntia ennen savustamista. Aseta grilli epäsuoralle tulelle kasaamalla briketit grillin toiseen reunaan ja sytytä vain osa hiilistä toisesta reunasta. Savustuksen edetessä briketit sytyttävät lisää brikettejä ja savustusaika pitenee. Brikettiritilälle on hyvä laittaa folio tai tiputusastia, koska rasvaiset lihat pudottavat aina jonkin verran rasvaa ja nestettä. Näin grillisi pysyy puhtaampana tai ainakin hieman helpommin puhdistettavana. Grillausritilälle, brikettien yläpuolelle on hyvä laittaa vesipannu, joka auttaa pitämään lämmöt matalampana ja tasaisempa, sekä tuo grilliin hieman kosteutta. Kun grillin lämmöt tasaantuu, lisää 1-2 savustuspalaa ja lisää tarvittaessa lisää ensimmäisen kahden tunnin ajan. Aseta liha toiselle reunalle folion tai tiputusastian päälle ja iske kiinni lämpömittari. Kansi kiinni ja sitten odotellaan.
Tarkista välillä lämpötila ja lisää tarvittaessa brikettejä ja vesipannuun vettä. Savustuspaloja ensimmäisen parin tunnin ajan, jonka jälkeen pidetään tasainen lämpötila (100 – 120 astetta) kunnes sisälämpö on riittävä, kypsäksi asti. Villisian niskaa on hyvä savustaa aivan kypsäksi asti n. 80 asteeseen mahdollisen trikiinin vuoksi. Hieman ilmoista ja lämmöistä riippuen savustaminen ottaa kilon painoiselle villisian kasslerille reippaat 7-8 tuntia. Savustamisen jälkeen anna hetken vetäytyä ja viipaloi tai revi. Villisian kassler, kuten myös possun kassler on todella mahtavaa savustettavaa. Varsinkin possun kilohinta ei paljoa huuda tarjouksessa ja mikäli kohdalle sattuu villisian niskaa, poista välittömästi ja grillaa tai savusta. Savustettu villisika kaipaa rinnalleen hyvää BBQ kastiketta ja BBQ papuja! Koska savustettu villisika ottaa reippaasti savustusaikaa, kannattaa grillin lämpö käyttää hyödyksi savustaa samalla myös jotain muuta. Grilliin mahtuu helposti muutama rivi ribsejä, pari kokonaista broileria tai vaikkapa BBQ papuja muhimaan!
Smokenator vai oldskool?
Mikäli Weberiin on hankittuna Smokenator -savustuspelti vesipannuineen, helpottuu homma entisestään lämpöjen pitämisen suhteen. Smokenator pitää yhdellä pesällä melkein 4-5 tuntia tasaisen lämmön, brikettejä tarvitsee lisätä vain kerran. Perenteisellä epäsuoralla brikettejä pitää lisätä 2-3 kertaa, jotta grillissä pysyy tasainen lämpö savustuksen ajan. Jokainen kannen avaaminen laskee grillin lämmöt ja pidentää savutusaikaa jonkin verran. Mikäli savustamista enemmänkin harrastaa, on langaton lämpömittari hyvä apuväline. Grillin kantta ei tarvitse availla tarkastaaksen lihan sisälömpötilaa. Erittäin käytännöllinen varsinkin talvisin!